sindikalnim zaupnicam in zaupnikom v vzgoji in izobraževanju
 
Ljubljana, 16. marca 2022
 

POSEBNA OBVESTILA GO SVIZ


ZAKAJ SE SVIZ NI UDELEŽIL VČERAJŠNJEGA DELOVNEGA POGOVORA NA MIZŠ?Spoštovani sindikalni zaupnice in zaupniki,

v začetku tega tedna, tj. v ponedeljek, 14. marca 2022, se je na svoji prvi seji po splošni stavki v vzgoji in izobraževanju, ki smo jo skupaj uspešno izpeljali pred dnevi, sešel Glavni stavkovni odbor SVIZ (GsO SVIZ). V razpravi so njegovi članice in člani ocenili potek stavkovne srede, se dotaknili nadaljnjih stavkovnih aktivnosti, opredelili pa so se tudi do t. i. delovnega pogovora o odprtih vprašanjih, na katerega je sindikat s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prejel povabilo na sam dan stavke 9. marca 2022.

Po sklepu s seje GsO SVIZ smo iz tajništva sindikata ministrico za izobraževanje prof. dr. Simono Kustec v posebnem dopisu včeraj zatem seznanili s stališčem najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma do predvidenega srečanja s sindikati vzgoje in izobraževanja ter ji v okviru le-tega prenesli mnenje o neposrednem prenosu pogovora med socialnimi partnerji na družabnem omrežju Facebook, kot so ga napovedali na njenem ministrstvu. Ministrici smo v skladu s tem sporočili, da so se predstavniki in predstavnice sindikata sestanka v pričakovanju resne razprave o razrešitvi stavkovnih zahtev pripravljeni udeležiti, a da ta ne more potekati – in tako tudi nikoli do zdaj niso potekali pogovori med socialnimi partnerji – na očeh javnosti. V omenjenem dopisu smo podčrtali, da Glavni stavkovni odbor SVIZ neposrednemu prenosu srečanja preko spletnega omrežja Facebook MIZŠ nasprotuje, ter da članice in člani pogajalske skupine SVIZ, ki naj bi se sestanka udeležili, odrekajo soglasje k izvajanju prenosa. Z enostransko odločitvijo o izvajanju prenosa sestanka, za kar ministrstvo ni niti poskušalo pridobiti soglasja, bo SVIZ uradno seznanil tudi Informacijskega pooblaščenca.

Ministrici smo v včerajšnjem dopisu prav tako predlagali, da udeleženi na sestanku javnost s stališči vsake posamezne strani seznanimo po srečanju, in sicer na vnaprej napovedani novinarski konferenci ali v izjavah za javnost. Ob tem smo poudarili, da smo v sindikatu, zatem ko je ministrstvo z namenom, da bi tik pred splošno stavko v vzgoji in izobraževanju razvrednotilo zahteve zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah, medijem posredovalo manipulativne podatke o plačah v šolstvu, do ravnanja MIZŠ izrazito nezaupljivi. Pred predvidenim srečanjem smo dodatno še enkrat izpostavili, da v SVIZ še tik pred zdajci ne vemo, kakšen naj bi bil dnevni red sklicanega sestanka, kaj bo tema pogovora, in da prav tako nimamo nobenega zagotovila, da bo tema pogovora razreševanje stavkovnih zahtev SVIZ, kot so bile posredovane Vladi RS. Še dodatno smo poudarili, da nam ni znano niti to, ali ministrica ima mandat za pogajanja. Vsa navedena vprašanja smo sicer na MIZŠ oziroma ministrico naslovili že pred dnevi, tj. v četrtek, 10. marca 2022, a na nobeno od njih do sestanka nismo dobili odgovora.

Glede na vse zapisano smo v SVIZ skupaj z Visokošolskim sindikatom Slovenije (VSS) ministrico včeraj še v skupnem sporočilu za medije pozvali, naj najpozneje do poldneva prekliče neposredni prenos srečanja na Facebooku, sicer da se le-tega ne bomo udeležili. Ker je ministrstvo, kot so zapisali, »zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti« pri prenosu na Facebooku vztrajalo, smo v SVIZ in VSS svojo udeležbo na sestanku preklicali. Dogajanje ob predvidenem sestanku sta predstavnika SVIZ in VSS, Branimir Štukelj in dr. Gorazd Kovačič, podrobneje predstavila v izjavi za javnost, ki sta jo prav tako včeraj, 15. marca 2022, podala pred sedežem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – videoposnetke si lahko ogledate tukaj.

Odločitev Glavnega stavkovnega odbora SVIZ, da naš sindikat na sestanku z ministrico, kot je bil le-ta predviden, ne bo sodeloval, se je po včerajšnjih izjavah prof. dr. Simone Kustec potrdila kot pravilna. Ministrica je namreč v neposrednem prenosu sestanka na družabnem omrežju – le-temu se kljub dejstvu, da na srečanju nazadnje ni bil navzoč prav nobeden od vabljenih sindikatov v vzgoji in izobraževanju, katerim naj bi bil sestanek sicer namenjen, ni odrekla – zgolj ponovila vladni sklep, da se ta v času, ko so razpisane volitve, »ne bo pogajala in neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme prihodnjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih /…/«. Odgovor oblasti na stavkovne zahteve sindikatov je ministrica dodatno podkrepila še z besedami, da »zato pogajanj ni, jih ne bo, jih ne sme biti«.

O nadaljevanju stavkovnih aktivnosti v okviru splošne stavke v vzgoji in izobraževanju se bo Glavni stavkovni odbor SVIZ opredeljeval na seji, na kateri se bodo njegovi članice in člani sešli prihodnji ponedeljek, 21. marca 2022. S sklepi s seje vas bomo, spoštovani sindikalni zaupnice in zaupniki, kot do zdaj ažurno seznanili.

Z lepimi pozdravi in v solidarnosti,
Branimir Štrukelj,
glavni tajnik SVIZ
 
GO SVIZ Slovenije: Oražnova 3, p. p. 196, Slovenia, 1000 Ljubljana, telefon: +386 1 24 40 900, faks: +386 1 24 40 920

Sporočilo je bilo poslano na [EMAIL].

Če v prihodnje ne želite prejemati sporočil Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije,
se lahko odjavite s seznama.